tisdag 26 april 2016

Text till Panama-dokumenten

Panamadokumenten

Vad har hänt?
För lite mer än ett år sedan skickade en okänd person 11,5 miljoner dokument till två journalister i Tyskland. Dokument är detsamma som viktiga papper. De två journalisterna behövde hjälp att läsa så många papper. De frågade 400 andra journalister från 80 länder. I mer än ett helt år jobbade alla hårt, med att läsa alla papper och ingen berättade något. Alla kunde hålla tyst, trots att det var lång tid. Detta var alltså inte bara journalistarbete i Sverige, utan detta var internationellt, alltså i hela världen.

Vad fick journalisterna veta?
Nu i tisdags, 5 april 2016, berättade alla journalisterna om de hemliga papprena i sina egna länder. Papprena kom från en firma, som heter Mossack Fonseca. Den firman finns i Panama, ett litet land i Mellanamerika. Om man har en firma i Panama, kan firmans pengar vara hemliga, man behöver inte visa bankkontot. Då behöver man inte betala skatt. Panama är ett skatteparadis (paradis betyder en underbar plats). Det finns 21 skatteparadis i hela världen. Innan var Schweiz ett skatteparadis, men nu visar bankerna i Schweiz vilka bankkonto som finns.

Brevlådeföretag
Papprena visade att många rika, som inte vill betala skatt i sitt land, startar ett företag hos Mossack Fonseca i Panama. Företagen finns bara på låtsas, inte på riktigt. Man har inget kontor, inget hus, inga anställda i Panama, man har bara en brevlåda, en postbox. Då kallas det ett brevlådeföretag.

Skattesmitare, skatteflykt
Sedan skickar man alla sina miljoner kronor till företaget och låtsas att det är företaget som har tjänat alla pengarna. De som samlar in skatterna i Sverige, skatteverket, kan inte hitta pengarna, för bankerna i Panama vill inte berätta. Skatteverket har ingen insyn i företagen, kan inte se in i företagen. Personerna som gör så här kallas för skattesmitare, de smiter från skatten. De vill undvika skatt. Det kan också kallas skatteflykt, de flyr, men inte från krig utan från skatterna. I papprena från Panama finns 214 488 sådana företag som smiter från skatten. Ibland kallas det skatteplanering, man planerar så att man inte ska betala skatt. Hemma i Sverige säger de rika människorna att de tjänar 0 kr, de noll-taxerar. (Skatt på engelska heter taxes.)

Men vem äger alla företagen i Panama?
Det är olika, men en enda kvinna i Panama äger 11 000 företag. Det står så på företagens papper, men hon äger dem inte på riktigt. Det kallas att hon är målvakt. Hon får
betalt för att skriva att hon äger företagen. På bilden visar en journalist ett långt papper med alla hennes företag.

Vilka rika människor finns på listan över skatteflyktingar?
Jo, det är statsministrar, höga politiker, kungligheter, sportstjärnor och andra kända personer, men också riktigt fula knarksmugglare, stora brottslingar och maffian. Här är några namn: vänner till Putin i Ryssland, Saudi-Arabiens kung Suleiman, fotbollsspelaren Lionel Messi, Islands statsminister, Hosni Mobaraks son, förre statsministern i Irak Ayad Allawi, premiärministern i Storbritannien (England), syster till förre kungen i Spanien och släktingar till vår kung Karl XVI Gustav. Det finns fler kända, Paul McCartney som sjöng i The Beatles, fotbollsspelaren i Chelsea, Willian Borges da Silva och många släktingar till engelska drottningen.

Fanns det något annat än rika människor som man kunde läsa om i papperna?
Ja, man kunde se vilka banker som hade hjälpt människorna att göra företagen. I Sverige var det Handelsbanken och Swedbank, men allra mest Nordea. Nordeas namn fanns med på 11 000 papper. Det är mycket dåligt eftersom svenska staten äger en del av Nordea. Du och jag alltså, vi alla är en del av svenska staten. Det är alltså våra pengar som Nordea hjälper till att gömma.
Varför blir människor arga på skattesmitarna?

Jo, för den skatten som de inte betalar gör att sjukhus, skolor, socialen och annat får för lite pengar. Skatten som inte har betalts in till Sverige är många miljarder. Man tror att 400 svenskar finns med på listan. Man tror att det är lika mycket pengar som alla skolelever i 3:an, 4:an, 5:an och 6:an kostar i hela Sverige, lika mycket som 120 000 undersköterskor kostar på ett år. På Island blev alla människor så arga på sin statsminister att han fick sluta sitt jobb. I torsdags 7/4 avgick han, slutade han.

Vad ska de göra nu?
Panamas president har lovat att hjälpa alla länder att undersöka företagen. Panamas skatteverk ska arbeta tillsammans med Skatteverket i Sverige. Många rika människor kommer att få betala mycket i skatt, kanske de får fängelse.

Panama ligger i Mellanamerika. Panama är mest känt för att man har grävt en kanal genom landet för att båtar ska kunna komma från Atlanten till Stilla havet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar