tisdag 26 april 2016

Text till Palme.

Mordet på Sveriges statsminister, Olof Palme
https://savethebaltic.files.wordpress.com/2014/04/palmemord.jpgOlof Palme 1927-1986
I söndags, den 28 februari, är det 30 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades.

Han sköts till döds på Sveavägen i Stockholm. Poliserna letar fortfarande efter mördaren. Men det blir mer och mer svårt att hitta den som gjorde det. De som vet något om mordet eller såg när det hände, blir äldre och börjar glömma. Flera av dem har redan dött.

Minnet av Olof Palme kommer att firas på många platser i världen.  Palme var känd utomlands för att han kämpade mot orättvisor. Men han retade också många.  Han sade alltid vad han tyckte och tänkte och han var inte rädd för politiska bråk.
Ingen vet säkert varför Palme mördades. Fortfarande har ingen dömts för mordet.
Polisen har förhört, pratat med, över 10 000 människor. I polisens datorer finns 87 000 rapporter, skrivna berättelser, om mordet. 134 människor har erkänt mordet.
Fortfarande kommer två, tre tips till polisen varje vecka.
Christer Pettersson
http://y.cdn-expressen.se/images/17/39/17391450ba33d0dea6528d098459751f/760.jpgFörst trodde polisen att det var en man som hette Christer Pettersson, som hade mördat Sveriges statsminister Olof Palme. Christer Pettersson hade levt ett hårt liv, druckit mycket alkohol och gjort många småbrott. Han dömdes av en domstol i Stockholm i juli 1989. Men mordet gick vidare till den högsta domstolen i Sverige, hovrätten och där friades Petterson. Man kunde inte visa säkert att det var han som skjutit, alltså med finare ord; Bevisen mot honom var inte tillräckligt starka.
År 2001 skrev tidningen Expressen att Christer Pettersson hade erkänt mordet. Men dagen efter tog Christer Pettersson tillbaka sitt erkännande, och en tid senare dog han. Han hade sjukdomen epilepsi och föll och slog i huvudet så hårt att han avled. http://8sidor.se/wp-content/themes/twentytwelve/resource/images/tecken.png

Bildresultat för pistol smith wessonMordvapnet
I dag, 30 år senare letar man fortfarande efter mordvapnet – en pistol av märket Smith & Wesson .357 Magnum. Man tror att det är den sorten, för man hittade kulorna som dödade Olof Palme och skadade hans fru, Lisbeth.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/Flag_of_Kurdistan_Workers_Party_(PKK).svg/200px-Flag_of_Kurdistan_Workers_Party_(PKK).svg.png             PKK-spåret
När Christer Pettersson blev friad trodde man istället att det var PKK som dödat honom. PKK är Kurdistans arbetarparti. De var arga på Palme, för Palme hade sagt att PKK var en terrororganisation.
Polisspåret
http://revista-amauta.org/wp-content/uploads/2012/09/ospaal_anti-apartheid-poster1977-278x400.jpgNågra tror att det var poliser som dödade Palme. Det fanns poliser som tillhörde högerextrema politiska partier, nästan nazistiska partier. De var arga på honom för Palme hjälpte många länder där vänsterpartier, kommunistiska partier, hade makten.

Sydafrikaspåret
Tio år efter mordet trodde många att det var hemliga poliser från Sydafrika som var Palmes mördare. De var arga på honom för att han försökte att stoppa ”apartheid” i Sydafrika, alltså att de svarta i Sydafrika inte fick göra samma saker som de vita.


Sverige ändrades                                                                                                                    Sverige ändrades efter mordet på Olof Palme. Många tänker att före mordet var Sverige ett mer öppet land, ett tryggt och lugnt land. Vi hade inga fiender, vi hade inga krig, barnen kunde gå säkra ute i städerna. Ingen sköt med pistol på gatorna. Ingen behövde vara rädd för andra människor. Man kunde gå hemifrån utan att låsa dörren.  Mordet på Olof Palme gjorde bilden av Sverige ändrades.  Nu kände man, att man inte kunde lita på andra människor.  Om landets statsminister kan dödas på öppen gata, då kan man inte lita på samhället. Sverige var som en liten snäll flicka som plötsligt förstått att andra människor kunde göra onda saker. Vi vaknade upp ur vår fina dröm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar